dystymi.blogg.se

Här kommer jag skriva lite om mitt liv, vad jag gått och går igenom, samt lite om hur det är att leva med Dystymi.

Ett nytt kapitel..

Kategori: Allmänt

Hej!

Jag tänkte skriva lite kortfattat om Dystymi och vad det är, då det är ganska få som vet vad det faktiskt är för något.

Dystymi är en depressiv sjukdom, vid sidan om den egentliga depressionen. Livet är för det mesta grått och trist. Man blir med tiden så van vid tungsinnet att man till slut tror att livet är sådant. Tungsinnet avlöses av kortare perioder av bättre humör, men dessa blir aldrig långvariga. Ångesten och nedstämdheten kommer alltid tillbaka. Skolan, eller arbetet upplevs ofta som ett krav utan glädje.

Dystymi uppvisar stora likheter med depression, men skillnader finns. Man kan beskriva sjukdomen som en "utspädd depression". Den blir sällan lika djup och förlamande som en egentlig depression, men desto mer långvarig.

Dystymi heter också kronisk depression och som namnet antyder har man sjukdomen under lång tid. Dystymiker kan få så kallad dubbel depression, det vill säga depression och dystymi samtidigt. Då går det inte att skilja dystymi från egentlig depression.

Dystymi ger i sin tur andra besvär. Ofta har man besvär av social fobi. Att vistas bland folk kan upplevas besvärligt. Det är också vanligt med diverse psykosomatiska besvär som magont eller huvudvärk. Till skillnad från en egentlig depression kan stämningsläget höjas om något roligt eller engagerande händer.


Har du känt dig nedstämd under lång tid?

Är du ofta omotiverat trött?

Känner du obehag när du måste tala inför människor eller börjar du stamma när du blir tilltalad?

Har du svårt för att somna in på kvällen och vaknar du tidigt på morgonen utan att kunna somna om?

Störs du lätt av (o)ljud?

Har du svårt för att koncentrera dig?

Har du ofta hopplöshetskänslor?

Blir du lätt irriterad för småsaker?

Är du ofta spänd i kroppen?

Då kan du också ha Dystymi, men det finns hjälp att få! Vanligtvis så hjälper det väldigt mycket att prata med en psykolog, men det finns även antidepressiva medel som kan vara väldigt hjälpsamma.


Om du tror att du har Dystymi eller någon i din närhet, en kompis, förälder eller släkting och kanske vill veta mer om det, eller bara prata med någon som kan lite om det så lämna en kommentar med information om hur jag kan kontakta dig!

Depressioner i alla dess former är inget att "leka" med, och det är absolut inget fel att söka hjälp. Man är inte en dålig människa för att man är deprimerad, inte heller är man svag om man vill få hjälp att ta sig ur det!


Må bäst mina vänner, och ta hand om er!

Kommentera inlägget här: